Изравняване на стени и подове при лепене на плочки

Много често при ремонт на баня или апартамент се налага изравняване на стени и подове – преди залепване на плочки и подови настилки.

Изравняване на повърхности със замазка, мазилка и гипсокартон

Препоръчваме изравняването на повърхности на стени и подове да се прави със замазка, варо-циментова мазилка или лепене на гипсокартон.

По този начин се създава по-здрава основа, върху която след това може да се лепят плочки или подови настилки.

Изравняване на стени и подове с лепило

Еластично лепило за плочки Ceresit CM 12 FLEXПонякога майстори с малък опит и знания допускат грешката да изравняват повърхността на стени и подове с лепило за плочки (теракол) или го правят по неправилен начин.

Това може да създаде проблеми поради следните причини:

Когато се опитате да изравнявате с лепило (теракол), лепилото често е дебел и плътен слой и когато го нанесете на под или стена, дори и да са грундирани, едната повърхност дърпа влагата по-бързо от другата и така губите спойката между стената (пода) и плочките. Следва отлепване и падане на плочки.

На второ място изравняването с лепило може да доведе до напукване на плочките в процеса на изсъхване или тяхното разместване.

Естествено, това зависи и от качеството на самите плочки.

Ако все пак се наложи повърхностите да се изравняват с лепило (теракол), то препоръчваме да се нанесе тънък слой лепило както на плочката, така и на повърхността и след това плочките да се залепят към повърхността (пода или стената).

За тази техника използвайте еластично лепило за плочки, примерно Ceresit CM 12 FLEX или еластични лепила на Вебер и Баумит.

Така избягвате нежелани проблеми, отлепване, разместване или падане на плочки след ремонта и намалявате разхода на лепило.

Ремонт на паднали плочки

Ремонт на отлепени и паднали плочки в баняНа снимката отдясно може да видите неправилен ремонт на баня, направен от друг майстор, при който част от плочките са отлепени и паднали скоро след ремонта поради неправилно изравняване на стената зад плочките с дебел слой неподходящо лепило за плочки.

Щракнете снимката отдясно за да видите падналите плочки в голям размер.

Скоро след ремонта на тази баня ние бяхме повикани да ремонтираме участъка с падналите плочки.

В следващите снимки виждате ремонтирания участък от банята след изравняване на стената с теракол, подготвен за залепване на плочки с тънък слой еластично лепило.

Ремонт на отлепени и паднали плочки в баня

Накрая вижте ремонтираният участък след залепване на новите плочки, на които преди залепване е поставен друг тънък слой еластично лепило.

Завършен ремонт на отлепени и паднали плочки в баня

За щастие клиентът разполагаше със същия вид плочки като падналите и след направения от нас ремонт няма никаква следа от това, че част от плочките са лепени повторно.

За консултация, съвет и ремонт на баня, лепене на плочки и подови настилки не се колебайте да се свържете с нас на тел.: 0899 669 896.