Как да изберем плочки за баня?

Избор на плочки за баня

Когато решите да правите основен или частичен ремонт на баня сте изправени пред безброй решения. Едно от приятните предизвикателства е изборът на плочки за баня.

Те определят целия външен вид и усещане на готовото пространство в банята и вероятно ще бъдат първото нещо, което забелязвате.

Често обаче големият избор на плочки в магазините, предлагащи най-различни цветове, форми и размери плочки, обърква купувачите.

Предлагаме Ви няколко съвета, които ще помогнат да направите по-лесен и правилен избор.

Материали за плочки за баня

Най-често в банята се поставят плочки от теракота като подово покритие и фаянсови плочки за стените. Фаянсовите плочки за баня се ползват за стените защото са сравнително евтини, но чупливи и неподходящи за пода.

В последните години често се ползват и плочки от гранитогрес, както за пода, така и за стените, заради по високата здравина и водонепропускливост на гранитогреса, но плочките от гранитогрес са по-скъпи.

Мраморните плочки са за любителите на лукса, красиви са, но са трудни за поддържане, препоръчват се за големи бани, които имат добра вентилация.

Модна тенденция напоследък е използването и на стъклени плочки за баня, но предимно като декоративен елемент. Често се употребяват за направата на душ кабини, джакузита, различни шкафчета и преградни стени.

Размери за плочки за баня

Плочки с различен размер

За голяма баня най-подходящи са плочки с големи размери. Ако имате среден размер баня най-подходящи биха били средни по размер плочки. А малка баня или тоалетна в съответствие с това правило би изглеждала най-добре с по-малки плочки.

Вземете предвид обаче и впечатлението, което създават фугиращите линии между плочките. Малките плочки водят до повече фугиращи линии в банята, с тях стената изглежда претоварена и това може да накара малката баня да изглежда още по-малка.

За да избегнете това усещане за решетка от фуги е по-добре дори и за малка баня да изберете среден по размер плочки (примерно 40 х 20 см).

Ако банята е малка или има много чупки и ъгли, то изборът на по-големи плочки ще затрудни поставянето им и ще има много рязане на плочки.

В такъв случай изберете по-малки плочки за да улесните лепенето и да избегнете прекалено много бракувани парчета от плочки.

Интересна идея също е да ползвате повече от един размер плочки. Така ще постигнете ефектен дизайн и в зоните с много чупки може да ползвате по-малки плочки.

Една област, в която обикновено може да се направи зона с по-малки плочки, е вътре в душ кабината, при което повечето линии за фугиране в тази зона създават по-добро сцепление и по-малка опасност от подхлъзване.

Цветове и повърхности на плочки за баня

Баните със светли на цвят плочки са модерна тенденция и освен това светлите тонове правят помещенията да изглеждат по-просторни.

Гланцираните плочки с лъскава повърхност създават усещане за простор и ще извлекат максимална полза от всякаква светлина като направят пространството да изглежда по-голямо.

Тъмните цветове, както и матовите плочки могат визуално да направят едно място по-уютно, впечатляващо и да създават атрактивни контрасти като се съчетаят със светли или гланцирани плочки.

Предимство на матовите плочки е, че поддръжката им е по-лесна, тъй като не задържат капки вода, недостатък е, че изискват по-силно осветление в банята, той като поглъщат, а не отразяват добре светлината.

Но ако се стремите да създадете усещане за повече пространство по-добре се придържайте към по-светли нюанси и бляскави повърхности.

За създаване на усещане за простор в една малка баня е особено подходящо да предвидите освен светли и отразяващи светлина плочки и поставяне на големи огледала.

Интересен начин да създадете атрактивен дизайн е използването на декоративни плочки с рисунка или интересен дизайн. В такъв случай първо изберете декоративните плочки и съобразете цвета на останалите плочки в банята с цветовете на декоративните плочки.

Ако искате да създадете шарка или цветни елементи в банята, придържайте се към не повече от два или три вида плочки в подходяща цветна комбинация.

Използването на повече цветове може да разсейва окото, да е трудно да се залепят правилно. Стремете се да не направите банята прекалено претрупана и безвкусна.

Гладките и блестящи плочки са ефектни на стените на банята, но опасни на пода защото са хлъзгави. Когато избирате плочки за пода търсете такива, които да не са хлъзгави.

Добра идея е да оформите малка част от банята с ефектни и съответно по-скъпи плочки, а в останалата част да залепите по-неутрални и обикновени плочки. По този начин с по-малко средства ще придадете ефектен външен вид на цялата баня.

Как да изберем плочки за баня