Как да избегнем появата на мухъл е плесен в банята?

Мухълът и плесента са видове гъбички, които се появяват на влажни места в дома Ви, загрозяват външния вид на стените с тъмни петна, създават неприятна миризма и причиняват алергии (дихателни проблеми, кашлица, мигрени, обриви) на много хора, като най-уязвими са децата.

Банята е най-влажното помещение в домаЕстествено е банята, която е най-влажното помещение в дома Ви, да изисква специални грижи за предпазване от мухъл и плесени.

Много често клиенти ни питат как да се направи такъв ремонт на банята, че да се избегне последваща поява на мухъл и плесен - както в банята, така и в съседни на банята помещения.

С нас са споделяли неправилни мнения, че за борба с мухъла в банята е необходимо специално лепене на плочки (има привърженици както на стандартното, така и на диагонално лепене на плочките) или определено "правилно" фугиране.

Като се основаваме на дългия си опит и познаване на различни техники за ремонт или направа на нова баня, можем да дадем следните практични съвети.

Дали плочките ще са залепени стандартно или диагонално, няма значение за появата на мухъл и плесен, това е въпрос на личен вкус и решение за дизайна на банята.

За появата на мухъл единствено има значение дали са плочките са залепени правилно, с качествени материали за лепене и фугиране, посоката на редене на плочките е без значение.

Направете хидроизолация на банята

Хидроизолация Ceresit CL 51Много важно условие да се предпазите от мухъл и плесен в банята и съседните помещения е да се направи надеждна хидроизолация на банята.

Ремонт на баня може да се направи и без хидроизолация и някои майстори биха Ви дали оферта без хидроизолация с цел да спечелят поръчката Ви с по-ниска цена. Препоръчваме да не приемате такова предложение. При ограничен бюджет спестете от друго, нещо което може да добавите по-късно или да замените след време, но плочките в банята и хидроизолацията са много дългосрочна инвестиция и трябва да се направят надеждно и дълготрайно.

Защото след година може да смените аксесоарите, огледалото, душа и смесителя, да добавите параван или душ кабина, но банята не може да бъде прешпаклована или пребоядисана всяка година.

Ако спестите хидроизолацията за да намалите цената на ремонта на банята, това ще Ви струва много по-скъпо в дългосрочен план с много последващи ремонти и дори неприятности с наводнени съседи. И ще е много трудно да избегнете поява на мухъл и плесен в банята и съседните и помещения.

Съществуват много материали за хидроизолация от различни производители, с различни цени и качества. Ние препоръчваме хидроизолация с хидроизолационна лента и хидроизолационни смеси на Ceresit, поставени в ъглите между пода и стените.

Осигурите вентилация на банята

Хидроизолация на баняХидроизолацията гарантира, че влагата няма да премине през плочките, да навлажни стените и пода (където се задържа дълго, създава гниене и причинява траен мухъл, плесен и лоша миризма) или да премине в съседни помещения.

Вентилацията от друга страна е необходима за бързо извеждане на влажния въздух от банята и изсушаване на помещението и е от изключително значение за предотвратяване на появата на мухъл и плесен.

За вентилация съществуват най-различни технически решения и тук задължително трябва да се консултирате с опитен специалист.

Най-лесно е за тези, които имат прозорец в банята или поне външна стена, позволяваща пробиване на малък прозорец за вентилация или монтиране на вентилатор.

Друг относително лесен начин е да ползвате съществуващ вентилационен въздоховод, каквито имат много от жилищните блокове и кооперации. Уверете се обаче, че въздуховодът има тяга (примерно със запалена свещ) и монтирайте достатъчно мощен вентилатор, съобразен с тягата на въздуховода.

По принцип тягата на въздуховода зависи от височината на сградата - високите сгради имат по-силна тяга. Можем да предложим решение за по-силна тяга и за ниски сгради - на покрива на сградата въздуховода се удължава с тръба или се поставя допълнителна вентилация.

Вентилатор за баняСъвет за мощността и избора на вентилатор и подобряване на тягата на въздуховода отново ще ви даде компетентен специалист.

Ако жилището Ви няма въздуховод, то може като такъв да използвате и съществуващ комин, но само ако Вие или Ваши съседи не ползват комина за отвеждане на дим от отоплителни печки, в такъв случай димът ще прониква в банята.

Има случаи, особено в стари жилища, когато банята е затворено помещение без собствен прозорец, въздуховод или годен за ползване като въздуховод комин.

Специалистите ще Ви предложат решение и за такива бани - изграждат се специални въздуховоди до съседни помещения с налични въздуховоди, комини, прозорци или абсорбатори, монтират се допълнителни мощни вентилатори, като инсталацията може да се скрие с окачени тавани, куфари от гипсокартон, преградни стени и др.

Не забравяйте да планирате от самото начало електрическата инсталация за вентилатора или вентилационната инсталация, която трябва да бъде скрита в стената преди изработката на куфари от гипсокартон, лепенето на плочки или направа на окачен таван.

Изключително неприятно е да откриете, че Ви трябва вентилатор или вентилационна инсталация след като банята вече е завършена и да се наложи да монтирате кабелни канали, въздуховоди или висящи кабели върху вече залепените красиви плочки на банята или в ремонтирани съседни помещения.

Ако нито едно от предложените решения за вентилация не може да бъде осигурено за ремонта на Вашата баня на този етап, пак има начин - след къпане оставяте вратата на банята отворена към помещения, които имат вентилация с прозорец и евентуално забърсвайте стените на банята със суха кърпа.